Zdravstveno varstvo

Zobna ambulanta

Tel.: 04 277 01 40

Učenci OŠ Naklo, podružničnih šol Podbrezje in Duplje ter otroci vrtca imajo na razpolago zobozdravstvene storitve šolske zobozdravstvene ordinacije v Osnovni šoli Naklo. Ordinacija deluje v organizacijskem okviru ZD Kranj. Delo zobozdravnika opravlja Klemen Plut, dr. dent. med.

Zobozdravstvena ordinacija obratuje 4-krat tedensko:

  • ob ponedeljkih, torkih in četrtkih dopoldne ter
  • ob sredah popoldne.

Naročanje pacientov poteka telefonsko (04/27 70 140), elektronsko (naklo@zobna-kranj.si) ali osebno v ordinaciji. Na sistematski pregled bodo ob predhodnem obvestilu povabljeni vsi učenci prvih razredov.

Ob obisku zobozdravnika mora vsak otrok s seboj imeti kartico zdravstvenega zavarovanja in naročilni kartonček.

Zdravniški pregledi

Za učence 1., 3., 6. in 8. razredov bo organiziran sistematski zdravniški, ki ga starši opravijo z otrokom na določen dan in ob dogovorjeni uri. Učenci morajo zajtrkovati, s seboj naj imajo zdravstveno kartico in izkaznico o cepljenju. Za učence 1. razredov (tretja doza hepatitis B) in 3. razredov (tridelno cepivo: davica-tetanus-pertusis/oslovski kašelj) je organizirano cepljenje.

 V 6. razredu je ponujeno cepljenje deklet (od leta 2009) in dečkov (v letošnjem šolskem letu prvič) proti okužbam s HPV. Cepljenje se opravi z dvema odmerkoma, med katerima mora miniti vsaj šest mesecev. Cepljenje ni obvezno, je pa priporočljivo in je izjemnega pomena za zagotavljanje kolektivne imunosti. Okužba s HPV je namreč najpogostejša spolno prenosljiva okužba, s katero se vsaj enkrat v življenju okuži večina spolno dejavnih ljudi.

 Odvzem krvi in urina se opravi pri učencih, ki so v osmem razredu.  Pred vstopom v šolo se opravi zdravniški pregled in cepljenje v spremstvu staršev. Zdravniški pregled je obvezen tudi za učence tujce, ki se v šolo vključijo kasneje.

 Zdravniške preglede in cepljenja opravlja zdravnica Jelka Hostnik, dr. med., spec. šol. med., v prostorih ZD Kranj, 2. nadstropje desno (stranski vhod ZD Kranj).

Dostopnost