Obisk s kmetije Golar v 5. b

l

27. aprila, 2024

Vsi smo že težko pričakovali zadnji dan pred prvomajskimi počitnicami. Vedeli smo, da nas bosta obiskala Joštova starša s kmetije Golar iz Žej in nam  v »mlečni delavnici« predstavila več izdelkov, narejenih iz domačega kravjega mleka, ki jih tudi sami izdelujejo. Še posebej smo se veselili, da bomo lahko tudi sami pri tem sodelovali.

Naše petkovo jutro se je začelo z degustacijo okusov. Poskusili smo sladko skuto, skuto z okusom borovnice ter čokoladni puding. Vse je bilo zelo okusno, lepo pripravljeno in postreženo.

Joštova mamica nam je povedala marsikaj zanimivega in poučnega, česar do sedaj nismo vedeli.

Izvedeli smo, katere so sestavine kravjega mleka in se naučili izdelati maslo. Večje steklene kozarce s smetano smo močno stresali, da so nastale kepice in na koncu maslo. Pri tem smo potrebovali kar precej vztrajnosti, pa tudi moči. Tudi brez tekmovalnosti med dekleti in fanti, komu bo uspelo  hitreje narediti maslo, ni šlo. Zelo smo se zabavali.  Maslo smo nato sprali pod mrzlo vodo in ga nadevali v modelček. Sledil je najboljši del priprave, to je okušanje. Na kruh smo si namazali maslo, ki smo ga sami naredili. Res je bilo okusno! Poskusili smo tudi pinjenec, ki je zelo hranljiv, poln mineralov in vitaminov ter brez maščob. Nalili smo ga v majhne kozarčke in z njimi nazdravili.

Ampak to še ni bilo vse…

Na vrsti je bil vanilijev jogurt s krispijem, kakršnega imamo tudi mi za šolsko malico. Naši želodčki so bili že kar polni, ampak smo ga vseeno z veseljem poskusili.

Ko smo že mislili, da je to vse, pa nas je čakala še sladica. Stepli smo sladko smetano, si jo naložili na breskov gosti sok ter okrasili s čokoladnimi mrvicami, kakavom ter ostalimi okraski. Seveda so bili tudi tokrat kozarčki hitro prazni.

Za zaključek pa smo se šli še igro, pri kateri smo po slamici okušali različne napitke in ugotavljali, kateri so.

Čas je še prehitro minil.  Izvedeli in naučili smo se veliko novega o mleku in mlečnih izdelkih.

Zdaj pa veselo na počitnice!

Zadnja obvestila:

Od kviza do plakata

Od kviza do plakata

Za nami je že sedma delavnica za krepitev digitalnih kompetenc. Do sedaj smo se naučili veliko o...

Dostopnost