Naravoslovno eksperimentiranje

l

9. aprila, 2024

Učenci 6. in 7. razredov pri dodatnem pouku eksperimentiramo, raziskujemo, napovedujemo in opazujemo, kaj se dogaja pri izbranih poskusih. Pri prvem izbranem poskusu smo spoznavali lastnosti barvil rdečega zelja ob dodatku kislih in bazičnih snovi. Pri drugem poskusu smo spremljali prehajanje snovi na primeru osmoze in difuzije. Pri tretjem pa se bomo v četrtek preduro srečali s poskusom na temo astronomije.

Zelo zanimivo je opazovati spremembe barv barvila rdečega zelja ob dodajanju različnih snovi, ki jih najdemo doma v kuhinji. Mi smo dodajali citronsko kislino (citronka), kis, natrijev hidrogen karbonat (sodo), pralni prašek, detergent, limono… Seveda pa smo preverili tudi, kakšne so spremembe, če barvilu dodamo tako citronsko kislino in raztopino sode.

Citronska kislina je tudi odlična za raztapljanje jajčne lupine. Vendar je pri tem poskusu potrebno precej previdnosti, saj se trdna apnenčasta lupina zelo hitro tanjša.

Na koncu poskusa z osmozo, smo se posladkali s preostalimi medvedki, še dobro, da smo potrebovali le brezbarvne.

Svoje novo pridobljeno znanje bomo lahko pokazali na naravoslovnem tekmovanju 18. 4. Če se želiš pridružiti tudi ti in si v 6. ali 7. razredu, se prijavi na tekmovanje pri gospe učiteljici Špeli Eržen.

Foto: Urša Kuzmič in Liu Voga

Zadnja obvestila:

Od kviza do plakata

Od kviza do plakata

Za nami je že sedma delavnica za krepitev digitalnih kompetenc. Do sedaj smo se naučili veliko o...

Dostopnost