Projekt Krokus v 7a – oddelku

l

4. aprila, 2024

Projekt Krokus je brezplačen projekt za šolarje in mladostnike od desetega leta dalje. Projekt je začela Irska leta 2005, trenutno pa je razširjen v dvanajstih evropskih državah. Neprofitno združenje Holocaust Education Ireland zagotavlja čebulice rumenega žafrana (krokusa) za saditev v jeseni v spomin na milijon in pol judovskih otrok, umrlih v holokavstu, in na tisoče drugih otrok, ki so bili žrtve nacističnih grozot. Tako niso pozabljeni, temveč se spomin nanje skupaj z njihovimi zgodbami prenaša na prihodnje generacije.

S sodelovanjem v projektu Krokus se mladi na oprijemljiv način seznanijo s tematiko holokavsta. Spoznajo pomen vključevanja in spoštovanja vseh ljudi.

V 7a smo se v letošnjem letu priključili projektu.

V šoli smo posadili rumene žafrane v obliki srca na spomin na žrtve holokavsta, v korita na šolskem vrtu. Čebulice rumenega žafrana smo posadili v spomin na mrtve otroke, ki so umrli v holokavstu. Rumena barva cvetov spominja na rumene Davidove zvezde, ki so jih prisilno morali nosili Judje.

Kako smo delali?

Najprej smo se razdelili na 7 skupin, ker imamo sedem korit na šolskem vrtu, kamor  smo posadili rumene žafrane ter jih vsak mesec opazovali in oskrbovali.

Tu so rezultati in spremembe čez mesece:

Oktober: smo posadili čebulice v obliki srca.

November: žafrani še ne kalijo.

December: konec decembra so bila korita pokrita s snegom.

Januar: 27. januarja je dan spomina na žrtve holokavsta in takrat smo začeli brati odlomke iz knjige Hanin kovček. Korita so bila še kar pokrita s snegom.

Februar: žafrani so dobili cvetove.

Marec: marca smo naredili table na katerih so pisale naslednje besede: družina, svoboda, mir, prijateljstvo, sreča, ljubezen in zdravje.

April: table smo dali v korita. Žafrani pa so že odcveteli.

Jaka Slavec, Jakob Ovsenek, Jure Koselj Brejc (7a)

Mentorici: Damjana Debenec in mag. Marjeta Šifrer

Zadnja obvestila:

Od kviza do plakata

Od kviza do plakata

Za nami je že sedma delavnica za krepitev digitalnih kompetenc. Do sedaj smo se naučili veliko o...

Dostopnost