Življenje v letu 1846 in malo prej

Pozdravljeni!

Sem Marko Ovsenik in piše se leto 1846. To besedilo, ki ga pišem, je povzetek izjemnega obdobja, ki se odvija. Rad bi sedanje življenje predstavil generacijam, ki prihajajo. Da pa ne bom preveč dolgočasen, bom letnice v večini zamenjal za svoja mnenja.

Ne vem, kako bodo to obdobje poimenovali v prihodnosti, a se mi zdi, da mora biti ime povezano z domišljijo, ustvarjalnostjo in mogoče ljubeznijo. V tem času je največji poudarek na teh treh pojmih, ki jih zlahka opazimo v pesmih po mojem mnenju velikega pesnika Franceta Prešerna. Z njim sem se prvič srečal pri Kranjski čbelici, ko smo izbrali pesmi za prvi izvod. Prinesel nam je Povodnega moža in takoj smo v njem videli velik potencial.

Od Prešerna sem starejši deset let in imam zato tudi več literarnega znanja, kar me je nekako povezalo z njim. Imava pa tudi še eno skupno lastnost – oba sva odvetnika. Ravno letos je nas Ljubljančane zapustil in odprl svojo odvetniško pisarno v Kranju. Ne vem, ali je bila selitev dobra ali ne, saj je ob odhodu staknil še trebušno bolezen. Ampak zgodile so se mu tudi dobre stvari, kot so Poezije, ki so izšle ravno zdaj, ob zaključku leta. Verjetno se sprašujete, zakaj so izšle z letnikom 1847, če so bile v prodaji že leta 1846. No, to je ena trgovska ‘finta’, ki jo uporabljajo, da se ljudem knjige zdijo novejše.

V tem letu pa se je zgodil še en zelo pomemben dogodek. Čez našo deželo Kranjsko so speljali železniško progo in jo tudi odprli. Vsi prebivalci smo bili zelo navdušeni in Prešeren ji je posvetil celo pesem z naslovom Od železne ceste. Svoje veselje pa pokazal s temi verzi: ”Bliža se železna cesta, nje se, ljub’ca veselim;”

Meni je čas, v katerem živim, zelo po godu, saj tudi sam zelo rad pišem pesmi. Moti me sicer šolstvo, ki ne vztraja pri tem, da bi bilo obvezno za vse otroke, a se mi zdi, da gredo časi v pravo smer. Pred tem obdobjem (v 18. stoletju) je bil čas, ko so živeli ljudje, ki so hoteli spremembe in so slovenski jezik dvignili iz kmečkega, a to obdobje, ki se odvija zdaj, ga postavlja na raven katerega drugega evropskega jezika, zato se mi zdi še pomembnejše kot tisto prej.

No, upam, da sem to obdobje čim bolje povzel in da se manj spominjate kot na pomembnega za slovenščino.

Lep pozdrav,

Marko Ovsenik

Dostopnost