Šestošolci kot arhitekti in operni poznavalci

l

9. februarja, 2024

Učenci šestih razredov smo bili v torek, 7. 2. 2024, prvo šolsko uro najprej navzoči na proslavi ob slovenskem kulturnem prazniku. Navdušili so nas učenci Podružnične šole Duplje ter pevci šolskih zborov, ki so skupaj z mentoricami pripravili pravi praznik kulturi.

Nadaljevali smo s kulturnim dnevom, ki smo ga posvetili arhitekturi in operni glasbi.

V prvem delu smo se poučili o razlikah med masivno in skeletno gradnjo, potem pa iz krompirja in palčk za ražnjiče izdelovali najrazličnejše zgradbe. Naša domišljija ne pozna meja, zato so nastali zelo različni izdelki.

Po aktivnem odmoru smo najprej ponovili pravila bontona na kulturni prireditvi ter se naučili osnove pisanja glasbene kritike. Potem pa smo se odpravili v Kulturni dom Janeza Filipiča. Tam smo prisluhnili predstavi Aplikacija opera, v kateri sta nastopila Eva Černe in Klemen Torkar. Odpela sta odlomke iz različnih oper svetovno znanih skladateljev različnih glasbenih obdobij, na primer iz klasicizma, baroka, verizma in tako naprej.

Besedilo in fotografije: Jerca Kobe, 6. c

Zadnja obvestila:

Mladi folklorniki na območnem srečanju

Mladi folklorniki na območnem srečanju

V soboto, 16. marca 2024, je več kot šestdeset učencev OŠ Naklo nastopilo na območnem srečanju otroških folklornih skupin v Predosljah pri Kranju. Predstavili so se s tremi različnimi odrskimi postavitvami. Folklorniki od 1. do 3. razreda so se predstavili z odrsko postavitvijo Gospa mravlja, srednja OFS Podkuca z odrsko postavitvijo Nerodna lutka in mladinska skupina z odrsko postavitvijo z belokranjsko vsebino in prvič v belokranjskih kostumih, z naslovom Ob Kolpi sem hodil.
Vse skupine so odlično nastopile. Folklorniki najmlajše in srednje otroške skupine so se prvič predstavili na srečanju OFS. V preteklem tednu smo prejeli ocene strokovnih spremljevalcev. Srednja otroška skupina je s svojim nastopom dosegla regijski nivo in si s tem zagotovila nastop med šestimi najboljšimi otroškimi skupinami na Gorenjskem. Tako se na Regijskem srečanju OFS Ringaraja v petek, 12. aprila, ponovno predstavijo na odru v Predosljah. Mogoče bo tudi letos izmed šestih NAJ skupin na regijskem srečanju, ponovno izbrana ena gorenjska otroška folklorna skupina, ki se bo lahko predstavila na državnem srečanju. Kot lani naša letošnja mladinska skupina.
Mladinska skupina pa je pri ocenjevanju letos že v kategoriji odraslih skupin. Zato so se v začetku marca predstavili tudi na odraslem srečanju v Kranju, vendar še niso dobili rezultatov izbora. Letos velja za odrasle skupine le dvostopenjski izbor in bodo izmed vseh slovenskih odraslih skupin izbrali 12 do 14 najboljših odrskih postavitev, ki se bodo lahko udeležile državnega srečanja v juliju.
Vabljeni v Predoslje v petek, 12. 4. 2024, ob 16.00. Mladi plesalci bodo veseli vaše podpore.
Veliko uspehov želimo našim mladim folklornikom na petkove nastopu.
mentorji Špela, Tadej, Laura, Žan
Foto: TENT FIlm

Dostopnost