Državno tekmovanje iz znanja astronomije

l

21. januarja, 2024

Na letošnje državnem tekmovanju iz astronomije so se uvrstili trije učenci z naše šole in vsi so dobili priznanja. Jerca Hutter 6.b je osvojila srebrno priznanje Utrinek, Tevž Ovsenek Eržen je osvojil zlato priznanje Utrinek s pohvalo – med 44 tekmovalci je bil sedmi. Taja Ovsenik Eržen 9. a je osvojila zlato Dominkovo priznanje.

»Astronomija je zares sijajna znanost, amatersko opazovanje neba pa čudovit hobi. Samo pomislimo, kaj vse smo o vesolju zvedeli s tega majhnega koščka sveta na obrobju naše galaksije!« (Bojan Kambič, urednik astronomske revije Spika)

Mentorica Danica Mati Djuraki in somentorica Urša tekmovalcem iskreno čestitava in jim želiva še veliko veselja ob ukvarjanju z astronomijo.  

Iz vsebine tekmovanja – foto: Andrej Guštin

Na sliki sta dve zvezdi asterizma poletni trikotnik. Katerim ozvezdjem pripadata zvezdi? Katera zvezda je v tretjem oglišču trikotnika? Kateremu ozvezdju pripada? (Če poznaš odgovore, jih napiši na listek, listek podpiši in prinesi v kabinet fizike).

Zadnja obvestila:

Mladi folklorniki na območnem srečanju

Mladi folklorniki na območnem srečanju

V soboto, 16. marca 2024, je več kot šestdeset učencev OŠ Naklo nastopilo na območnem srečanju otroških folklornih skupin v Predosljah pri Kranju. Predstavili so se s tremi različnimi odrskimi postavitvami. Folklorniki od 1. do 3. razreda so se predstavili z odrsko postavitvijo Gospa mravlja, srednja OFS Podkuca z odrsko postavitvijo Nerodna lutka in mladinska skupina z odrsko postavitvijo z belokranjsko vsebino in prvič v belokranjskih kostumih, z naslovom Ob Kolpi sem hodil.
Vse skupine so odlično nastopile. Folklorniki najmlajše in srednje otroške skupine so se prvič predstavili na srečanju OFS. V preteklem tednu smo prejeli ocene strokovnih spremljevalcev. Srednja otroška skupina je s svojim nastopom dosegla regijski nivo in si s tem zagotovila nastop med šestimi najboljšimi otroškimi skupinami na Gorenjskem. Tako se na Regijskem srečanju OFS Ringaraja v petek, 12. aprila, ponovno predstavijo na odru v Predosljah. Mogoče bo tudi letos izmed šestih NAJ skupin na regijskem srečanju, ponovno izbrana ena gorenjska otroška folklorna skupina, ki se bo lahko predstavila na državnem srečanju. Kot lani naša letošnja mladinska skupina.
Mladinska skupina pa je pri ocenjevanju letos že v kategoriji odraslih skupin. Zato so se v začetku marca predstavili tudi na odraslem srečanju v Kranju, vendar še niso dobili rezultatov izbora. Letos velja za odrasle skupine le dvostopenjski izbor in bodo izmed vseh slovenskih odraslih skupin izbrali 12 do 14 najboljših odrskih postavitev, ki se bodo lahko udeležile državnega srečanja v juliju.
Vabljeni v Predoslje v petek, 12. 4. 2024, ob 16.00. Mladi plesalci bodo veseli vaše podpore.
Veliko uspehov želimo našim mladim folklornikom na petkove nastopu.
mentorji Špela, Tadej, Laura, Žan
Foto: TENT FIlm

Dostopnost