Naklanske ropotule v šolskem letu 22/23

l

3. avgusta, 2023

Če hočeš hiteti, pojdi sam, če hočeš priti daleč, pojdi v skupini. (Afriški pregovor) 

V letošnjem šolskem letu smo spremljali razvoj izvrstne pevske skupine, Naklanske ropotule. Skupino sestavljajo sedaj že bivše devetošolke Eva, Pavla, Neža, Žana, Urša, Julija in vodja, študentka prvega letnika, Laura. Usmerjala jih je skupina treh mentoric: tehnično / organizacijsko je za njih poskrbela mag. Špela Eržen, o samem petju in glasbi jih je poučevala in jih strokovno pripravljala zborovodkinja in učiteljica Klara Maljuga, strokovna mentorica za ljudsko petje pa je bila Adriana Gaberščik. Njihovo prvo resno občinstvo so bili starejši občani na praznovanju jubilantov občine Naklo. Zanje so nastopale že septembra v hotelu Marinšek in s svojim ubranim petjem in izborom ljudskih pesmi pričarale na obraze poslušalcev veselje, pa tudi kako solzo ganjenosti. Že na prvem tekmovanju, Reviji ljudskih pevcev in godcev z naslovom Napev – odsev v Predosljah (v organizaciji Javnega sklada za kulturno dejavnost), so bile med najboljšimi in so se uvrstile na državno tekmovanje ljudskega petja v Artičah. Med najboljšimi v državi za leto 2022 so dosegle državni nivo in zlato priznanje. Sledili so raznovrstni in pomembni nastopi: novembra občinska revija v Dupljah, v začetku februarja nastop na občinski reviji ob slovenskem kulturnem prazniku, marca na materinskem dnevu, v okviru erasmusovega projekta češkim gostom v projektu ter večje in manjše šolske prireditve, kjer so se predstavile tudi kot odlične interpretinje sodobnejših skladb. Repertoar so ves čas dopolnjevale in na koncu leta se je nabralo dovolj pesmi za samostojno prireditev z gosti. Junija so v naklanski cerkvi na koncertu »Pojte, pojte drobne ptice« v dvanajstih, po vsebini in interpretaciji raznolikih ljudskih pesmih, zazveneli ubrani dekliški glasovi. Njihovo kvaliteto so opazili tudi v širši strokovni javnosti: radio Ognjišče jih je povabilo v oddajo »Pevci zapojte, godci zagodte«. Posnele so šestnajst pesmi in lepo predstavile sebe in skupino.  Vabljeni k poslušanju. Nastopile so tudi na občinski reviji 19. 6. in na koncertu FS Podkuca. S strani organizatorja, Občine Naklo, so bile 10. junija povabljene, da so večji del svojega koncerta še enkrat predstavile na slavnostni akademiji občine Naklo 22. 6. 2023.

Dekleta pravijo: »V prihodnosti se veselimo novih dogodivščin in nastopov. Upamo, da bomo še naprej ohranile take prijateljske in pevske vezi, kot jih imamo sedaj. Odprte smo novim izkušnjam in se podajamo vsem dogodivščinam nasproti!«

Pevke in mentorice so v  enem letu prišle zelo daleč. Čestitamo. Kakorkoli se bo obrnila njihova pot, ostale so dragocene izkušnje, nove veščine in znanje, ljubezen do (ljudskega) petja in veliko lepih spominov med njihovimi poslušalci.

Dekleta, srečno.

Zadnja obvestila:

Od kviza do plakata

Od kviza do plakata

Za nami je že sedma delavnica za krepitev digitalnih kompetenc. Do sedaj smo se naučili veliko o...

Dostopnost