Letni koncert folklorne skupine Podkuca

l

28. junija, 2023

Člani folklorne skupine Podkuca so nas pred koncem šolskega leta povabili, naj zaplešemo z njimi v poletje. Vsi, ki smo spremljali njihov letni koncert v kulturnem domu Janeza Filipiča, smo si potihem zaželeli, da bi se jim lahko pridružili. Lahkotnost, ubranost, komunikacija med nastopajočimi, izvrstne koreografije, lepi kostumi in dodelane izvedbe so nas navdušile. Vsi so se izredno potrudili.

Člani najmlajše skupine so učenci 1. r centralne šole:  Sara Bečarski, Sofija Celar, Neža Dojnik, Žiga Novinc, Ivana Plut, Tija Šeruga, Isabel Vasquez Del Castillo Lavrič, Avgust Pagon, ki so obiskovali dejavnost v okviru RAP-a, z naslovom Ljudsko je kul. Odrska postavitev Prišla je miška je združila najmlajšo in srednjo starostno folklorno skupino Podkuca, saj so vsi folklorniki začeli z dejavnostjo v letošnjem šolskem letu.

V srednji starostni skupini so plesali: Nik Begelj, Lucija Jošt, Tinkara Jošt, Brina Lovšin, Krištof Plut, Lenart Rožman, Nace Žiberna, Matic Falle iz 4. razreda in  Ajda Kokalj iz 5. razreda.

Dejavnost pa je potekala tudi na podružnici šoli v Dupljah pod mentorstvom Polone Meglič in občasni pomoči Špele Eržen. Sodelovali so naslednji učenci: Maša Bostič, Mia Bostič, Žiga Cvetkov, Monika Cvetkova, Ožbej Gorenc, Tija Hvasti, Vjerona Jakupi, Mia Arh Husanović, Ema Gradišar, Maruša Lemut, Jurij Radakovič, Peter Rebolj, Monika Štrakl, Neža Cvetkov.

Na državnem srečanju otroških folklornih skupin so plesalci v juniju 2023 s točko Divja baba osvojili zlato priznanje.

Zapele so tudi Naklanske ropotulje. Dekleta so letošnje šolsko leto na prireditvi Napev odsev – revija poustvarjalcev glasbenega izročila, nastopile med 10 najboljšimi poustvarjalci v Sloveniji in osvojile zlato priznanje.

Plesalci starejše otroške folklorne skupine Podkuca so Urša Kuzmič, Neža Zupan, Elizabeta Plut, Toni Porenta, Manca Širca, Sara Dežman, Eva Eržen, Julija Jelenc, Neža Jelenc, Urša Jelenc, Estera Perko, Pavla Poklukar, Rebeka Zupan, Justin Legat, Mirjam Legat. Koreografija Tadeja Terana in izvrstna glasbena priredba Žana Eržena gledalce vedno znova navdušuje in prevzema.

Brez njih ni plesa: mladi godci FS Podkuca so violinista Laura Falle in David Pahor de Maiti ter harmonikar Žan Eržen.

Prireditev se je zaključila s skupnim plesom vseh skupin in podelitvijo pohval vsakemu mlademu foklorniku ter podelitvijo priznanj z državnih srečanj. Otroke je na koncu čakalo majhno presenečenje: okusni kifeljčki in »popsi«.

Koreografije so delo mentorjev Tadeja Terana in Špele Eržen, plesalce so vodili  Tadej Teran, Špela Eržen in Polona Meglič, Naklanske ropotulje pa  Laura Falle, Adriana Gabrščik in učiteljica Klara Maljuga. Prireditev je odlično povezovala Tereza Gosar.

Plesalcem, godcem, pevcem, koreografom in mentorjem iskreno čestitamo in jim želimo še veliko veselja in uspehov v FS Podkuca.

FOTO: Nadja Lamovešek in Ajda Mali.

Povezava do slik s prireditve.

Zadnja obvestila:

Mladi folklorniki na območnem srečanju

Mladi folklorniki na območnem srečanju

V soboto, 16. marca 2024, je več kot šestdeset učencev OŠ Naklo nastopilo na območnem srečanju otroških folklornih skupin v Predosljah pri Kranju. Predstavili so se s tremi različnimi odrskimi postavitvami. Folklorniki od 1. do 3. razreda so se predstavili z odrsko postavitvijo Gospa mravlja, srednja OFS Podkuca z odrsko postavitvijo Nerodna lutka in mladinska skupina z odrsko postavitvijo z belokranjsko vsebino in prvič v belokranjskih kostumih, z naslovom Ob Kolpi sem hodil.
Vse skupine so odlično nastopile. Folklorniki najmlajše in srednje otroške skupine so se prvič predstavili na srečanju OFS. V preteklem tednu smo prejeli ocene strokovnih spremljevalcev. Srednja otroška skupina je s svojim nastopom dosegla regijski nivo in si s tem zagotovila nastop med šestimi najboljšimi otroškimi skupinami na Gorenjskem. Tako se na Regijskem srečanju OFS Ringaraja v petek, 12. aprila, ponovno predstavijo na odru v Predosljah. Mogoče bo tudi letos izmed šestih NAJ skupin na regijskem srečanju, ponovno izbrana ena gorenjska otroška folklorna skupina, ki se bo lahko predstavila na državnem srečanju. Kot lani naša letošnja mladinska skupina.
Mladinska skupina pa je pri ocenjevanju letos že v kategoriji odraslih skupin. Zato so se v začetku marca predstavili tudi na odraslem srečanju v Kranju, vendar še niso dobili rezultatov izbora. Letos velja za odrasle skupine le dvostopenjski izbor in bodo izmed vseh slovenskih odraslih skupin izbrali 12 do 14 najboljših odrskih postavitev, ki se bodo lahko udeležile državnega srečanja v juliju.
Vabljeni v Predoslje v petek, 12. 4. 2024, ob 16.00. Mladi plesalci bodo veseli vaše podpore.
Veliko uspehov želimo našim mladim folklornikom na petkove nastopu.
mentorji Špela, Tadej, Laura, Žan
Foto: TENT FIlm

Dostopnost