En pesnik je živel, iz Vrbe je bil…

l

5. februarja, 2023

V petek, 3. 2. 2023, smo tretješolci imeli kulturni dan. Posvečen je bil našemu največjemu pesniku Francetu Prešernu. Najprej smo se odpeljali v njegovo rojstno vas. Za začetek smo si ogledali Prešernov spomenik, ki so ga v Vrbo postavili ob dvestoletnici pesnikovega rojstva. Sledil je ogled pesnikove rojstne hiše, v kateri se nahajajo predmeti iz njegovega življenja. Zelo nam je bila zanimiva črna kuhinja, ki se povsem razlikuje od kuhinj v današnjem času. Po ogledu hiše smo se sprehodili skozi vas do vaške lipe ter cerkve svetega Marka.

Nato nas je pot vodila do Čopove hiše v Žirovnici, kjer smo imeli delavnice. Najbolj nas je navdušilo ustvarjanje Prešernovega portreta, kjer smo združili različne materiale.

Preživeli smo čudovit, poučen, ustvarjalen dan.

Zadnja obvestila:

Mladi folklorniki na območnem srečanju

Mladi folklorniki na območnem srečanju

V soboto, 16. marca 2024, je več kot šestdeset učencev OŠ Naklo nastopilo na območnem srečanju otroških folklornih skupin v Predosljah pri Kranju. Predstavili so se s tremi različnimi odrskimi postavitvami. Folklorniki od 1. do 3. razreda so se predstavili z odrsko postavitvijo Gospa mravlja, srednja OFS Podkuca z odrsko postavitvijo Nerodna lutka in mladinska skupina z odrsko postavitvijo z belokranjsko vsebino in prvič v belokranjskih kostumih, z naslovom Ob Kolpi sem hodil.
Vse skupine so odlično nastopile. Folklorniki najmlajše in srednje otroške skupine so se prvič predstavili na srečanju OFS. V preteklem tednu smo prejeli ocene strokovnih spremljevalcev. Srednja otroška skupina je s svojim nastopom dosegla regijski nivo in si s tem zagotovila nastop med šestimi najboljšimi otroškimi skupinami na Gorenjskem. Tako se na Regijskem srečanju OFS Ringaraja v petek, 12. aprila, ponovno predstavijo na odru v Predosljah. Mogoče bo tudi letos izmed šestih NAJ skupin na regijskem srečanju, ponovno izbrana ena gorenjska otroška folklorna skupina, ki se bo lahko predstavila na državnem srečanju. Kot lani naša letošnja mladinska skupina.
Mladinska skupina pa je pri ocenjevanju letos že v kategoriji odraslih skupin. Zato so se v začetku marca predstavili tudi na odraslem srečanju v Kranju, vendar še niso dobili rezultatov izbora. Letos velja za odrasle skupine le dvostopenjski izbor in bodo izmed vseh slovenskih odraslih skupin izbrali 12 do 14 najboljših odrskih postavitev, ki se bodo lahko udeležile državnega srečanja v juliju.
Vabljeni v Predoslje v petek, 12. 4. 2024, ob 16.00. Mladi plesalci bodo veseli vaše podpore.
Veliko uspehov želimo našim mladim folklornikom na petkove nastopu.
mentorji Špela, Tadej, Laura, Žan
Foto: TENT FIlm

Dostopnost