Ana Frank – zgodba za sedanjost

l

21. julija, 2021

Ana Frank – zgodba za sedanjost je projekt, v katerem sodeluje že veliko držav iz celega sveta. Osnovni namen je učencem in obiskovalcem predstaviti osebno zgodbo Ane Frank s pomočjo razstave, pri tem pa koncept razširiti na celotno dogajanje v času druge svetovne vojne.

V središču projekta je potujoča razstava z naslovom Ana Frank – zgodba za sedanjost. Ta se navezuje na življenjsko zgodbo Ane Frank in na njen slavni dnevnik, ki ga je pisala med drugo svetovno vojno, ko se je morala skupaj s svojo družino in znanci zateči v skrivališče. Posebnost te razstave je, da po njej vodijo učenci, torej vrstniki Ane Frank v času njenega doživljanja vojne. Razstava potuje po različnih krajih v Sloveniji, in sicer na osnovne in srednje šole. Učenci, ki so zainteresirani za vodenje, se nanj pripravijo s pomočjo dvodnevnega uvajanja in izobraževanja, ki ga pripravi in izpelje ekipa iz Muzeja novejše zgodovine Slovenije. Na dvodnevnem uvajanju se učenci skozi diskusijo in delavnice pobližje spoznajo s tematiko druge svetovne vojne ter jo povežejo z razstavo. Tako so pri projektu ves čas aktivni, hkrati pa lahko izrazijo svoja občutja in znanja ter tako razstavi dodajo osebno noto s primerjavo med življenjem Ane Frank in sodobnim mladostnikom.

Izkušnje mladega dekleta in njena zgodba so uvod k dejanskim informacijam o zgodovinskih in družbenih dogodkih medvojnega časa. Razstava se na eni šoli nahaja približno dva meseca, potem se prestavi drugam. Cilj projekta je tudi, da se preseže šolske okvire podajanja znanja, saj je glavno vodilo »učenci za učence«.

Koordinatorica projekta na OŠ Naklo: mag. Marjeta Šifrer

Slovo od razstave

Slovo od razstave

Kot ste verjetno že opazili, se je od naše šole poslovila razstava Ana Franka - zgodba za sedanjost. Vsi...

Dostopnost