Projekt Krokus na OŠ Naklo

l

25. oktobra, 2023

Osnovna šola Naklo se je v letošnjem šolskem letu pridružila projektu Krokus, ki je nastal na Irskem na pobudo združenja HETI (Holocaust Education Trust Ireland). V Sloveniji ga vodi Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor.

Cilj in želja projekta je, da bi v bližnji prihodnosti cvetelo več kot 1, 5 milijona žafranov po celem svetu.

Prejeli smo prejeli 50 čebulic rumenega žafrana, v spomin milijonu in pol judovskih otrok, ki so umrli med holokavstom, in v spomin tisočim drugih otrok, ki so prav tako bili žrtve nacističnih grozodejstev.

Rumeni cvetovi spominjajo na rumene Davidove zvezde, ki so jih bili Judje prisiljeni nositi v času nacistične vladavine. S projektom želimo opozoriti na nevarnost diskriminacije, rasizma in ksenofobije ter na njihove posledice.

Obenem pa nas bodo prelepe cvetlice spomnile, da tudi po najhujših dogodkih vzcveti novo življenje in da sta na svetu še vedno lepota in upanje za našo prihodnost.

Namen projekta je preko spoznavanja holokavsta ozaveščati, kako pomembni vrednoti sta vključenost in spoštovanje vseh ljudi, ne glede na njihovo raso, invalidnost, spolno usmerjenost, versko prepričanje ali kaj drugega.

S projektom želimo opozoriti tudi na otroke, ki so danes razseljeni, begunci, sirote in so oropani otroštva ter iztrgani iz varnega objema staršev zaradi političnih dejavnikov, nasilja in vojn. Aktivnosti v projektu bodo sledile skozi celo leto.

Čebulice rumenega žafrana smo posadili v sedem korit na šolskem vrtu.

mag. Marjeta Šifrer in Damjana Debenec

V sredo, 18. oktobra, smo se učenci 7. a razreda v razredu razdelili v sedem skupin in se z učiteljicama odpravili na šolski vrt, kjer je vsaka skupina dobila eno korito, v katero smo zasadili rumene žafrane v obliki srca. Poleg naše šole pa v projektu Krokus letos sodeluje tudi več kot 100 slovenskih šol. Žafrane smo sadili v spomin na več kot 1, 5 milijona otrok, ki so umrli v 2. svetovni vojni in v spomin na vse otroke, ki so zaradi vojn izgubili svoja življenja.

Alma Tirović, 7. a

Zadnja obvestila:

Od kviza do plakata

Od kviza do plakata

Za nami je že sedma delavnica za krepitev digitalnih kompetenc. Do sedaj smo se naučili veliko o...

Dostopnost