Češki učenci na mobilnosti v Naklem – 2. dan (Erasmus+)

l

25. septembra, 2023

Današnji dan smo češke učence in njihove učitelje gostili na naši osnovni šoli. Najprej smo jim pripravili sprejem s kulturnim programom, ki ga je vodila petošolka Brina. Nastopile so devetošolke Pia, Taja in Elizabeta ter petošolke. Goste je pozdravil gospod ravnatelj Milan Bohinec. Skupaj smo zaplesali bans, ki smo se ga naučili ob naši majski mobilnosti na Češkem.

Češki učenci so v treh skupinah predstavili dramatizacijo pravljice Pod medvedovim dežnikom. Nato smo se odpravili v gozd pod Štucljem. V nacionalno mešanih skupinah so učenci ustvarjali slike iz naravnega materiala na temo prijateljstva, projekta, gozda … Sporazumevali so se v angleščini, češčini in slovenščini. Vsaka skupina je morala komisiji tudi razložiti zgodbo svoje slike, na primer: “Na naši sliki so sonce in oblaki, pod dežnikom pa različne živali. Ne glede na to, ali sije sonce ali je oblačno, nas povezuje prijateljstvo.”

Popoldne so si ogledali šolo, nato pa imeli glasbeno delavnico z gospodom Darkom Korošcem. Izdelovali so bobenčke iz glinenih lončkov. Nato so si ogledali Poličarjevo kmetijo, kjer so imeli tudi degustacijo njihovih domačih izdelkov. Najbolj pa so bili navdušeni nad živalmi in tehtanjem jajc.

Pripravila: Jana Ovsenik

Zadnja obvestila:

Mladi folklorniki na območnem srečanju

Mladi folklorniki na območnem srečanju

V soboto, 16. marca 2024, je več kot šestdeset učencev OŠ Naklo nastopilo na območnem srečanju otroških folklornih skupin v Predosljah pri Kranju. Predstavili so se s tremi različnimi odrskimi postavitvami. Folklorniki od 1. do 3. razreda so se predstavili z odrsko postavitvijo Gospa mravlja, srednja OFS Podkuca z odrsko postavitvijo Nerodna lutka in mladinska skupina z odrsko postavitvijo z belokranjsko vsebino in prvič v belokranjskih kostumih, z naslovom Ob Kolpi sem hodil.
Vse skupine so odlično nastopile. Folklorniki najmlajše in srednje otroške skupine so se prvič predstavili na srečanju OFS. V preteklem tednu smo prejeli ocene strokovnih spremljevalcev. Srednja otroška skupina je s svojim nastopom dosegla regijski nivo in si s tem zagotovila nastop med šestimi najboljšimi otroškimi skupinami na Gorenjskem. Tako se na Regijskem srečanju OFS Ringaraja v petek, 12. aprila, ponovno predstavijo na odru v Predosljah. Mogoče bo tudi letos izmed šestih NAJ skupin na regijskem srečanju, ponovno izbrana ena gorenjska otroška folklorna skupina, ki se bo lahko predstavila na državnem srečanju. Kot lani naša letošnja mladinska skupina.
Mladinska skupina pa je pri ocenjevanju letos že v kategoriji odraslih skupin. Zato so se v začetku marca predstavili tudi na odraslem srečanju v Kranju, vendar še niso dobili rezultatov izbora. Letos velja za odrasle skupine le dvostopenjski izbor in bodo izmed vseh slovenskih odraslih skupin izbrali 12 do 14 najboljših odrskih postavitev, ki se bodo lahko udeležile državnega srečanja v juliju.
Vabljeni v Predoslje v petek, 12. 4. 2024, ob 16.00. Mladi plesalci bodo veseli vaše podpore.
Veliko uspehov želimo našim mladim folklornikom na petkove nastopu.
mentorji Špela, Tadej, Laura, Žan
Foto: TENT FIlm

Dostopnost