Večer z netopirji med zvezdami

l

20. septembra, 2023

V sredo, 13.9.2023 smo učenci sedmih, osmih in devetih razredov imeli možnost opazovanja netopirjev in zvezd. Zbrali smo se ob sedmih zvečer v učilnici biologije, kjer nas je pričakala prijazna predavateljica Alenka Petrinjak z netopirjem Simončkom iz Slovenskega društva za preučevanje in zaščito netopirjev. Začela je s predstavitvijo netopirjevih značilnosti; kje živijo, s čim se prehranjujejo, v kakšnem življenjskem okolju živijo… Po podanih informacijah smo se vsi veselili snidenja z netopirčkom Simončkom. Lahko smo ga pobožali in občutili njegovo mehko dlako, opazovali smo ga pri »večerji«. Nahranili smo ga z mokarji, ki jih gojimo v biološkem kabinetu. Simonček zvečer poje do 15 mokarjev, kar je približno ¾ njegove telesne mase. (Kolikšna je masa mokarja, če je Simončkova masa 5g? Če veš odgovor, na listek napiši postopek računanja in svoje ime ter razred in ga prinesi učiteljici Danici v fizikalni kabinet. Ne pozabi na enote.) Ko se je malo zvečerilo in je bila skoraj čista tema, smo odšli z ultrazvočnimi mikrofoni – napravami, ki zaznavajo prisotnost netopirjev – ven pogledat, če bomo kakšnega opazili. Na žalost jih v tistem trenutku nismo videli, smo pa z napravami zaznali njihovo prisotnost. Nadaljevali smo z opazovanjem zvezd. S pomočjo aplikacije za opazovanje zvezd (SkySafari za Androide ali Star Map Tracker za iPhone) smo si ogledali oblike in lege nekaj ozvezdji, ki se zaradi malo oblačnega vremena v naravi niso videla prav dobro. Ampak nas to ni ustavilo pred opazovanjem zvezd s teleskopoma Frido in Štefi. Na začetku je trajalo nekaj časa, da sta se teleskopa orientirala in uravnavala, med čakanjem pa smo učenci opazovali netopirje, ki so že pridno iskali hrano. Zaradi oblačnega vremena smo si zvezde lahko ogledali samo skozi en teleskop. Za konec pa nas je navdušil še prizor, ki ga nismo pričakovali. Na nebu smo opazili svetle satelite Starlink podjetja SpaceX. Ti sateliti se uporabljajo za zagotavljanje globalnih internetnih storitev, astronomi pa jih niso prav nič veseli. Odsevi Sonca na njihovih krilih ovirajo astronomska opazovanja in povzročajo črte na fotografijah nebesnih teles. V upanju, da nam bo pri naslednjem večernem opazovanju vreme bolj naklonjeno, smo se z lepimi vtisi tistega večera petnajst čez devet odpravili domov.

Pia Prevodnik in Danica Mati Djuraki

Foto: Eva Eržen

Zadnja obvestila:

Mladi folklorniki na območnem srečanju

Mladi folklorniki na območnem srečanju

V soboto, 16. marca 2024, je več kot šestdeset učencev OŠ Naklo nastopilo na območnem srečanju otroških folklornih skupin v Predosljah pri Kranju. Predstavili so se s tremi različnimi odrskimi postavitvami. Folklorniki od 1. do 3. razreda so se predstavili z odrsko postavitvijo Gospa mravlja, srednja OFS Podkuca z odrsko postavitvijo Nerodna lutka in mladinska skupina z odrsko postavitvijo z belokranjsko vsebino in prvič v belokranjskih kostumih, z naslovom Ob Kolpi sem hodil.
Vse skupine so odlično nastopile. Folklorniki najmlajše in srednje otroške skupine so se prvič predstavili na srečanju OFS. V preteklem tednu smo prejeli ocene strokovnih spremljevalcev. Srednja otroška skupina je s svojim nastopom dosegla regijski nivo in si s tem zagotovila nastop med šestimi najboljšimi otroškimi skupinami na Gorenjskem. Tako se na Regijskem srečanju OFS Ringaraja v petek, 12. aprila, ponovno predstavijo na odru v Predosljah. Mogoče bo tudi letos izmed šestih NAJ skupin na regijskem srečanju, ponovno izbrana ena gorenjska otroška folklorna skupina, ki se bo lahko predstavila na državnem srečanju. Kot lani naša letošnja mladinska skupina.
Mladinska skupina pa je pri ocenjevanju letos že v kategoriji odraslih skupin. Zato so se v začetku marca predstavili tudi na odraslem srečanju v Kranju, vendar še niso dobili rezultatov izbora. Letos velja za odrasle skupine le dvostopenjski izbor in bodo izmed vseh slovenskih odraslih skupin izbrali 12 do 14 najboljših odrskih postavitev, ki se bodo lahko udeležile državnega srečanja v juliju.
Vabljeni v Predoslje v petek, 12. 4. 2024, ob 16.00. Mladi plesalci bodo veseli vaše podpore.
Veliko uspehov želimo našim mladim folklornikom na petkove nastopu.
mentorji Špela, Tadej, Laura, Žan
Foto: TENT FIlm

Dostopnost