NA TABORU ZA NADARJENE UČENCE SMO OPAZOVALI ZVEZDE

l

19. maja, 2023

Našim učencem so Urša, Rok in Lev, odlični študentje fizike in astronomije, pričarali vesolje na dlani. V soboto zjutraj je deževalo, popoldne so se po nebu podili oblaki in vsi smo bili prepričani, da bomo večer preživeli v predavalnici (ob slikah iz vesolja in predstavitvi teleskopov). A zvečer se je zjasnilo! Tako smo si lahko s prostim očesom ogledali ozvezdja in se poskusili orientirati med njimi. Skozi teleskop smo opazovali zanimive zvezde, galaksije, planetarne meglice in zvezdne kopice.

V temnem večeru smo tudi slikali s svetlobo. Najzagnenejši pa so, kljub mrazu, s pomočjo svojega telefona s fotografijami prikazali vrtenje Zemlje.

Bilo je…čarobno!

Odločili smo se, da bomo šolskemu teleskopu izbrali ime. V množici izvirnih predlogov so bila v finalu imena: Naprednoelektrika Berta, Štezvezdomehanfi in Frida. Ker nas je na opazovanju pošteno zeblo, saj mnogi niso verjeli, da so obvezna oprema resnega večernega opazovalca neba topli čevlji, kapa in rokavice, se je študentska komisija odločila za ime FRIDA (il freddo v Italijanščini pomeni mraz).

Šolski teleskop FRIDA

Ko se zberemo na šolskem igrišču ob Fridi in Štefi, pa nikar ne pozabite na toplo obutev in obleko.

Daša GM in Danica MD

Zadnja obvestila:

Mladi folklorniki na območnem srečanju

Mladi folklorniki na območnem srečanju

V soboto, 16. marca 2024, je več kot šestdeset učencev OŠ Naklo nastopilo na območnem srečanju otroških folklornih skupin v Predosljah pri Kranju. Predstavili so se s tremi različnimi odrskimi postavitvami. Folklorniki od 1. do 3. razreda so se predstavili z odrsko postavitvijo Gospa mravlja, srednja OFS Podkuca z odrsko postavitvijo Nerodna lutka in mladinska skupina z odrsko postavitvijo z belokranjsko vsebino in prvič v belokranjskih kostumih, z naslovom Ob Kolpi sem hodil.
Vse skupine so odlično nastopile. Folklorniki najmlajše in srednje otroške skupine so se prvič predstavili na srečanju OFS. V preteklem tednu smo prejeli ocene strokovnih spremljevalcev. Srednja otroška skupina je s svojim nastopom dosegla regijski nivo in si s tem zagotovila nastop med šestimi najboljšimi otroškimi skupinami na Gorenjskem. Tako se na Regijskem srečanju OFS Ringaraja v petek, 12. aprila, ponovno predstavijo na odru v Predosljah. Mogoče bo tudi letos izmed šestih NAJ skupin na regijskem srečanju, ponovno izbrana ena gorenjska otroška folklorna skupina, ki se bo lahko predstavila na državnem srečanju. Kot lani naša letošnja mladinska skupina.
Mladinska skupina pa je pri ocenjevanju letos že v kategoriji odraslih skupin. Zato so se v začetku marca predstavili tudi na odraslem srečanju v Kranju, vendar še niso dobili rezultatov izbora. Letos velja za odrasle skupine le dvostopenjski izbor in bodo izmed vseh slovenskih odraslih skupin izbrali 12 do 14 najboljših odrskih postavitev, ki se bodo lahko udeležile državnega srečanja v juliju.
Vabljeni v Predoslje v petek, 12. 4. 2024, ob 16.00. Mladi plesalci bodo veseli vaše podpore.
Veliko uspehov želimo našim mladim folklornikom na petkove nastopu.
mentorji Špela, Tadej, Laura, Žan
Foto: TENT FIlm

Dostopnost