Prehrana v vrtcu

Prehrana v OE Vrtec Mlinček in OE Vrtec Jelka

Zavedamo se, da so otroci najbolj občutljiva skupina ljudi, saj so komaj na začetku svoje rasti in potrebujejo za zdrav razvoj kakovostno prehrano. Ta mora otrokom zagotavljati vse potrebne hranilne snovi za zdrav razvoj ter dovolj veliko količino energije, ki zagotavlja, da so otroci aktivni pri dejavnostih v vrtcu in doma. Obroki morajo biti enakomerno razporejeni čez dan, saj je njihova možnost skladiščenja manjša kot pri odraslih.

Pri sestavljanju jedilnikov sledimo smernicam zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah in ostalim priporočilom zdravega prehranjevanja. Pazimo, da vsak dan vključimo živila iz vseh skupin (ogljikohidratna, maščobna, beljakovinska in živila z vitamini in minerali), da so jedi raznovrstne in uravnotežene. Otroci imajo cel dan na razpolago sadje in pitno vodo ter manj sladek čaj. Pri kuhanju ne uporabljamo predpripravljenih juh in ojačevalcev okusa (argo kocka, vegeta), ampak naravna zelišča in zeliščno sol, ki jo pripravljamo v kuhinji vrtca. Nekateri otroci težko pojedo zelenjavo, ki je bogat vir vitaminov in mineralov ter vlaknin, zato pripravljamo kremne zelenjavne juhe (korenčkova, brokolijeva, bučna, koruzna, cvetačna), za katere v večini uporabljamo svežo zelenjavo. Vso hrano manj solimo, saj so otroške brbončice zelo občutljive, preveč soli pa preobremeni njihovo telo. S tem otrokom tudi omogočimo, da spoznajo naravni okus hrane, ki jo uživajo. Pazimo, da je hrana prijetna na pogled in barvno raznolika. Peciva v večini pripravljamo v kuhinji vrtca. Enkrat tedensko imajo otroci na jedilniku ribe, ob petkih pa brezmesni obrok. Vsak dan imajo v prehrano vključeno mleko in mlečne izdelke. Kolikor je mogoče se izogibamo sladkarijam in jih nadomeščamo s suhim in svežim sadjem ter bolj zdravimi prigrizki (grisini, polnozrnati keksi, žitne ploščice). Uporabljamo bolj zdrave načine priprave hrane (kuhanje, soparjenje, pečenje v konvektomatu). Seveda pa otrokom ponudimo tudi jedi, ki jih imajo radi. Najmlajšim otrokom ponudimo drobnejše koščke hrane (drobne testenine, mehko meso in drobno narezana solata ter mehko sadje), saj so nekateri še skoraj brez zobkov.

Starši so o prehrani otrok v vrtcu obveščeni preko spletne strani in oglasnih desk.

Otrokom z alergijami nudimo ustrezno dietno prehrano. Starše, ki imajo otroka s posebnimi prehranskimi potrebami, prosimo, da izpolnijo vlogo za zagotovitev dietne prehrane, ki jo najdejo na spletni strani vrtca med dokumenti ali pri strokovnih delavcih vrtca in jo pred vstopom otroka v vrtec oddajo skupaj z ustreznim zdravniškim potrdilom oz. izvidom organizatorki prehrane Barbari Vevar ali strokovnim delavcem. Vloga velja za tekoče šolsko leto.

Ob vsaki spremembi diete nam posredujte nov izvid, prav tako je prekinitev diete na željo staršev potrebno potrditi s podpisom staršev na vlogi z navedenim datumom prekinitve.


Označevanje alergenov na jedilnikih

Na osnovi

  • Uredbe (ES) št. 178/2002 Evropskega parlamenta in Sveta,
  • Uredbe o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom št. 1169/2011 in
  • Pravilnika o splošnem označevanju predpakiranih živil (Ur. list RS, št. 50/04, 58/04 – popr., 43/05, 64/05 – popr., 83/05, 115/05, 118/07)

Osnovna šola Naklo OE Vrtec Mlinček in OE Vrtec Jelka od 13. 12. 2014, v zbirnem katalogu objavljenem na spletni strani: http://os-naklo.si/jedilnik-vrtec/  nudimo informacije o alergenih, ki so prisotni v jedeh in vsebujejo snovi in proizvode, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost in jih ponudimo končnemu potrošniku.

Sestavine, ki lahko povzročajo alergijo, so:
– žita, ki vsebujejo gluten (pšenica, rž, ječmen, oves, pira, kamut ali njihove križane vrste) ali izdelki iz njih; razen glukoznih sirupov na osnovi pšenice, vključno z dekstrozo; maltodekstrinov na osnovi pšenice; glukoznih sirupov na osnovi ječmena; žit, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom;
– raki in izdelki iz njih, razen ribje želatine, ki se uporablja kot nosilec za vitamine ali karotenoide; ribje  želatine ali želatine iz ribjih mehurjev, ki se uporablja kot sredstvo za bistrenje piva in vina
– jajca in izdelki iz njih;
– ribe in izdelki iz njih;
– arašidi (kikiriki) in izdelki iz njih;
– soja in izdelki iz nje, razen popolnoma rafiniranega sojinega olja in maščob; naravnih zmesi tokoferola (e306), naravnega d-alfa-tokoferola, naravnega d-alfa-tokoferol acetata, naravnega d-alfa-tokoferol sukcinata iz soje; rastlinskih sterolov in estrov rastlinskih sterolov iz sojinega olja, rastlinskih estrov stanola, proizvedenih iz sterolov iz sojinega olja; mleko in mlečni proizvodi (ki vsebujejo laktozo);
– lupinasto sadje (mandelj, lešnik, oreh, indijski orešek, pistacija, …) in izdelki iz njih;
– listna zelena in izdelki iz nje;
– gorčično seme in izdelki iz njega;
– sezamovo seme in izdelki iz njega;
– žveplov dioksid in sulfiti v koncentraciji več kot 100 mg/kg ali 1¸0 mg/l, izraženi kot SO2;
– volčji bob in izdelki iz njega;
– mehkužci in izdelki iz njih.

Dostopnost