dogodki  
  hitre povezave  
  vizitka
  govorilne ure
  urniki
  urnik šolske knjižnice
  šolski zvonec
  publikacija - LDN šole
  dokumenti
  spletne povezave  
  Twitter @OsNaklo
Spletna učilnica Moodle
  šolsko glasilo Kapljice
Zgodovina - 2. svet. vojna
Ministrstvo za šolstvo
Občina Naklo
Državni izpitni center
  Učiteljska.net
  Zmaga - spletno učenje
  Spletni slovar PONS
  Vladni portal za otroke
  Zgodilo se je  
 
Kultura
 
  Pižama navdušil bralce - 7. 6. 2018  
 

V sredo, 6. junija 2018, je učence Osnovne šole Naklo ob zaključku Prešernove bralne značke obiskal znan slovenski komik, raper, prevajalec in igralec Boštjan Gorenc, z vzdevkom Pižama. Učence razredne stopnje je zabaval drugo, učence predmetne stopnje pa tretjo šolsko uro.

Predstava se je začela z zabavnim uvodom, v katerem smo na prosojnici lahko prebrali, da bomo doživeli najbolj dolgočasno prireditev, kar pa vsekakor ni bilo res. Slovenski komik Pižama je namreč vsem učencem OŠ Naklo, ki so v letošnjem šolskem letu opravili Prešernovo bralno značko, na zelo zabaven način polepšal povsem običajno sredo. 

Po kratki uvodni šali, s katero se je pošalil iz učiteljev fizike, nam je predstavil knjigo Kapitan Gatnik, ki jo je prevedel iz angleščine. Zaupal nam je, da za prevod ene knjige Kapitan Gatnik potrebuje en teden, od tega običajno tri dni za prevod pretežnega dela besedila knjige, preostanek tedna pa se ukvarja s prevajanjem nenavadnih povedi. V letu 2016 je Boštjan Gorenc izdal svojo prvo knjigo z naslovom sLOLvenski klasiki, v kateri je znane slovenske pisatelje, pesnike, kulturnike in umetnike prestavil v moderen čas, v katerem je predstavljena komunikacija z uporabo družbenih omrežij, njihovi dialogi pa potekajo v slengu, ki ga dandanes uporabljamo mladi, skupaj z uporabo čustvenčkov oz. emojijev. Čustvenčke je uporabil tudi namesto besedila nekaj pesmi v navedeni knjigi, vendar je take pesmi zelo težko razumeti. K sreči so ob pesmih tudi dialogi, ki nam pomagajo razumeti njihov pomen. V okviru predstavitve knjige nam je prikazal tudi stran z nadvse zabavnim dialogom med botrom Mesecem in zvezdico Zaspanko. 

Pokazal nam je tudi časopis iz 19. stoletja, iz katerega je izhajalo, da so imeli v preteklosti celo več reklam, kot jih imamo danes. S tem je želel dokazati, da se časi ne spreminjajo tako zelo.

Pižama nas je s svojo izjemno zabavno in komično predstavo zelo navdušil. Izvedeli smo tudi veliko novega in zanimivega. Prepričana sem, da bomo od danes naprej vsi še raje brali knjige, ki jih je napisal ali prevedel Boštjan Gorenc, ter obiskali kakšno njegovo gledališko igro ali še raje stand-up komedijo in se še enkrat nasmejali njegovim smešnim ter zabavnim šalam.


Eva Begelj, 6. c

Za začetek je naš ravnatelj povedal nekaj besed, nato pa mikrofon predal gostu. Boštjan Gorenc Pižama se je pošalil, da mikrofon spušča čudne glasove, nato pa se nam je predstavil. Že na začetku smo se nasmejali, saj je napisal, da bo to najbolj dolgočasna predstavitev od leta 4300 p. n. š. dalje.

Nato nam je povedal nekaj o svojem življenju in delu. Menim, da so nam najbolj poznane dogodivščine  Šnofija in njegove druščine, ki kot strip izhajajo v reviji PIL, in zgodbe o kapitanu Gatniku. Bolj smo se poglobili v del knjige o kapitanu Gatniku in podlem planu profesorja Prdokakca. Ker so se učenci norčevali iz njega, je ukazal, da se vsi preimenujejo po pravilih, ki jih bo določil on. Boštjan nema je povedal, kako bi se imenoval on, nato se je pošalil še z ravnateljem, učiteljico Stanko in dvema učencema.

Povedal nam je tudi zgodbico o mravlji rusici in fampirjih. Na koncu smo lahko dobili tudi žig z njegovo podobo in podpis.

Bilo je zelo zabavno in smešno. To je bila lepa nagrada za vse učence, ki smo uspešno opravili Prešernovo bralno značko.

Tina Meglič, 5. b

Foto: Ana Vidic, 6. a
     
 
 
     
  Galerija slik  
 
 
     
   
 
OŠ Naklo
 
 
domov | šola | dogodki | pouk | učenci | starši | zaposleni | vrtec