dogodki  
 
  hitre povezave  
  vizitka
  govorilne ure
  urniki
  urnik šolske knjižnice
  šolski zvonec
  publikacija - LDN šole
  dokumenti
  spletne povezave  
  Twitter @OsNaklo
Spletna učilnica Moodle
  šolsko glasilo Kapljice
Zgodovina - 2. svet. vojna
Ministrstvo za šolstvo
Občina Naklo
Državni izpitni center
  Učiteljska.net
  Zmaga - spletno učenje
  Spletni slovar PONS
  Vladni portal za otroke
  Zgodilo se je  
 
Kultura
 
  Mladinska FS Podkuca v Bosni - 26. 6. 2017  
 

V četrtek, 8. junija 2017, smo zvečer imeli res pozne folklorne vaje ob 22.30. Pripravili smo darila za gostitelje v Bosni in naše kostume ter se ob 00:30 odpeljali na naš prvi nastop v tujino. Na mejnih prehodih smo morali vsi izstopiti in vedno so preverili naše dokumente.  Ob sončnem vzhodu smo imeli zajtrk v Bosni na eni od črpalk. Nekaj minut čez osmo pa smo bili že pred Osnovno šolo Gnojnica pri Lukavacu. Pouk se je ta dan za njihove osmošolce zgodaj končal. Vsi utrujeni in zmršeni od spanja v busu smo odšli v njihov razred. Učenci so prinesli različne tradicionalne jedi in so nam pripravili zajtrk. Nato smo imeli vajo za naš nastop. Med to vajo je prišla njihova TV in nas je posnela, žal pa niso imeli časa, da bi nas posneli na nastopu.

Po vaji so se otroci uredili, preoblekli in smo odšli na nastop v njihovo telovadnico. Ob himni BiH in naše Zdravljice je bilo čutiti veliko spoštovanje vseh nas. Nastopili so najmlajši učenci njihove šole, eno dekle je zapelo 2 pesmi, mi smo nastopili s tremi odrskimi postavitvami, s prepletom pesmi, glasbe, plesa in iger, nastopila je tudi njihova folklorna skupina in sledila je naša zahvala. Bilo je res lepo.

Kulturnemu programu so sledile športne igre. Zaradi vročine v telovadnici najprej košarka (ekipa fantov, deklet, mešane ekipe fantov in deklet ter narodnosti). Bilo je zelo razburljivo, športno in vsi smo imeli odlične navijače. Seveda smo bili najboljši …. Sledila je nogometna preizkušnja v mešanih ekipah na šolskem športnem igrišču, nato pa še odbojka v telovadnici. Še enkrat so nas pogostili in okoli treh smo se odpeljali v Lukavac. Namestili smo se v hotelu, se pošteno umili in vsaj malo spočili. Pozno popoldan smo odšli na zgodnjo večerjo in sprehod po mestu. Veliko tovarn smo videli. Šli v eno boljših "čevapčionic" in se pošteno najedli.  Sobotno jutro smo pričeli s samopostrežnim zajtrkom ob 8.30. Večina folklornikov je bila po zajtrku tako utrujena, da je do odhoda v Tuzlo, počakala na postelji pred TV. 9 učencev iz OŠ Gnojnica in ravnatelj so nas v soboto spremljali na strokovno ekskurzijo v Tuzlo. Pripravili so nam zanimiv in po naših željah prilagodljiv program, ogled Tuzle (z vlakcem), sladoled in sladice, spoznali smo se z otroci Slovencev, ki se učijo slovenščine, obiskali tržnico ter barantali s trgovci, si ogledli tri slana jezera, geološki muzej in etnološki muzej neolitskega človeka. Sledilo je tri urno sproščujoče kopanje v slanih jezerih ter napeta igra odbojke z najboljšo publiko. Pred večerjo smo si ogledali še ogromno akumulacijsko jezero Modrac, imeli fotografske minute za vsakogar in se odpeljali na večerjo (na najboljše čevapčiče v Sajrajko), kjer je bil tudi burek zakon, pa sladoled in limonada tudi. Poslovili smo se od naših novih prijateljev in se odpeljali z najboljšima šoferjem proti domu.

foto: Žan Eržen in Žan Žnidar

Zapisala: mag. Špela Eržen

     
 
 
     
  Galerija slik  
 
       
 
     
   
 
OŠ Naklo
 
 
domov | šola | dogodki | pouk | učenci | starši | zaposleni | vrtec