Nacionalni mesec skupnega branja

l

8. septembra, 2021

Danes, 8. septembra, na svetovni dan pismenosti, se začne vsakoletni mesec skupnega branja. Ta čas ni namenjen skupnemu branju samo v družinskem krogu, ampak vsem nam: branju v vseh oblikah, dogodkom, organiziranim v spletnih učilnicah, pogovorom/druženju po spletu …

Definicija pojma pismenosti je bila v preteklosti v ožjem pomenu opredeljena kot sposobnost branja in pisanja, danes pa pomeni celo vrsto veščin in znanj: bralne, pisne, računske, računalniške … Kljub vse večjemu razvoju pa je stopnja pismenosti v številnih državah še vedno nizka. Okoli 750 milijonov mladih in odraslih po svetu še vedno ne zna brati in pisati. Med njimi je največ žensk. V EU pa skoraj 75 milijonov odraslih ne obvlada osnov branja in pisanja.

Naslednji teden bomo obeležili tudi začetek bralne sezone, zato vas vabim na pogovor o prebranih knjigah za bralno značko. Bralno značko bom izvajala vsak ponedeljek 6. in torek 5. uro na daljavo po zoomu ter četrtek med glavnim odmorom pred kabinetom za slovenščino.

Mesec skupnega branja se bo končal istočasno kot teden otroka, in sicer 10. oktobra. V tem času bomo učitelji poskrbeli za skupno branje ob torkih zjutraj.

Veselim se srečanja in pogovorov z vami.

mentorica Maja Bajd

Zadnja obvestila:

Obvestilo pevcem

Vse pevce obveščamo, da jutri, v ponedeljek, 20. 9. 2021, zbori odpadejo.

Dostopnost